Τελευταία νέα

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


ΕΡΩΤΗΣΗ

                                            
               ΠΡΟΣ :  ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Κύριε Υπουργέ,

μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στους Αστυνομικούς που έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Αστυφυλάκων από το έτος 1998 και έπειτα, οι οποίοι εισήλθαν στη Σχολή με Πανελλήνιες Εξετάσεις, η εφαρμογή του ψηφισθέντος  Ν. 2226/94 και οι οποίοι αποτελούν πάνω από το 50% των Αστυνομικών υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 352/95 ορίζεται με σαφήνεια ότι η Σχολή Αστυφυλάκων είναι Ανώτερη Σχολή υπερδιετούς κύκλου Σπουδών. Η παράγραφος 7 του άρθρου 16 του Συντάγματος καθορίζει ότι η επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Κράτος και με Σχολές Ανώτερης βαθμίδας, για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές.
Έτσι, η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας όλα τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Σχολή Αστυφυλάκων έχει διάρκεια σπουδών 5 εξάμηνα, αντί σε έξι που θα έπρεπε,σε αντίθεση  ότι οι απόφοιτοί της έχουν την ιδιότητα του γενικού ανακριτικού υπαλλήλου του άρθρου 33 του Κ.Ποιν.Δ., γεγονός που τους καθιστά υπαλλήλους με αυξημένα καθήκοντα, πέραν των αστυνομικών - διοικητικών καθηκόντων και στη δικαστική προδικασία (προανάκριση - προκαταρκτική εξέταση) για την απονομή της Δικαιοσύνης, νομοθέτησε μόλις το προηγούμενο έτος, το 2012, διάταξη με το άρθρο 25 παράγραφο 4 του Ν. 4058/12 ότι η Παραγωγική Σχολή Αστυφυλάκων ανήκει στην Ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία διάταξη προστέθηκε ως δεύτερο εδάφιο στο άρθρο 41 παράγραφο 4 του Ν. 1481/84 (Οργανισμός Υπουργείου Δημόσιας Τάξης).
Δυστυχώς όμως, με το νέο νομοσχέδιο με τίτλο "Αναδιάρθρωση Ελληνικής Αστυνομίας, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, στο άρθρο 34 εδάφιο α' αναγράφει ότι η παράγραφος 4 του άρθρου 41 του Ν. 1481/84 καταργείται, δηλαδή καταργείται ότι η Σχολή Αστυφυλάκων ανήκει στην Ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στο άρθρο 28 παράγραφος 4 του  νέου σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι η Σχολή Αστυφυλάκων είναι Ανώτερη Σχολή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή κάτι σαν ΙΕΚ  (!!) στερώντας τους το δικαίωμα να συμμετέχουν σε κατατακτήριες εξετάσεις άλλων ισότιμων Σχολών λόγω της υποβάθμισης αυτής.

     
             Ερωτάστε κύριε Υπουργέ :
1)       Για ποιο λόγο καταργείται η διάταξη του άρθρου 41 παρ;aγραφος 4 του Ν. 1481/84, η οποία προστέθηκε με το άρθρο 25 παράγραφος 4 του Ν. 4058/12, που μόλις την προηγούμενη χρονιά νομοθετήθηκε;
2)        Ποια είναι η σκοπιμότητα της "υποβάθμισης" της Σχολής Αστυφυλάκων που από ανώτερη βαθμίδα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προτείνεται τώρα με το Σ/Ν να θεωρείται ανώτερη σχολή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;
3)       Γιατί επιθυμείτε τώρα, αυτή τη χρονική στιγμή, την απαξίωση της επαγγελματικής Ανώτερης Εκπαίδευσης που παρέχεται στην Αστυνομική Ακαδημία και την κοινωνική, ηθική, εκπαιδευτική και επαγγελματική υποβάθμιση και απαξίωση χιλιάδων Αστυνομικών στη δύσκολη στιγμή που διέρχεται η κοινωνία μας με την αύξηση της εγκληματικότητας; Σίγουρα αυτή η διάταξη του σχεδίου νόμου, δεν βοηθάει στην αναβάθμιση του αγαθού της ασφάλειας της ελληνικής κοινωνίας.




Αθήνα 9/7/2013                                                                  
ΑΡ.ΠΡΩΤ. 12722                                                                ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
 
   ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
                  
               
                 ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου