Τελευταία νέα

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση με Θέμα: «Καταδικάζονται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α οι ανάπηροι;»

                                     
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:  ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Θέμα: «Καταδικάζονται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α οι ανάπηροι;»

Κύριε Υπουργέ,

 H κατάσταση που επικρατεί στα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) και η ταλαιπωρία που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο διάστημα της αναμονής για την εξέταση τους από τις υγειονομικές επιτροπές,  η οικονομική τους εξαθλίωση από την αναστολή καταβολής της σύνταξής τους έως ότου εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση αναπηρίας τους, προκειμένου να λάβουν ή να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις συνταξιοδοτικές παροχές, μας προκαλεί έκπληξη, αγωνία και αγανάκτηση.
Ανεξήγητες  φαίνονται οι μειώσεις ποσοστών αναπηρίας από το ΚΕ.Π.Α που στέλνουν στα τάρταρα, ανθρώπους με εγγενείς παθήσεις όπως με  σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκινοπαθείς κ.α,  με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές σε επιδόματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τη μοναδική πηγή εισοδήματός τους. Το ΚΕ.Π.Α. δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.
 Οι υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. πλέον, είναι οι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο όπως ξέρετε  χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες είτε για χορήγηση σύνταξης είτε για χορήγηση επιδόματος παρα-τετραπληγίας ή επιδόματος απόλυτης αναπηρίας είτε για το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.
 Εξ’ αιτίας της αναλγησίας από τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α τον οποίο βιώνουν, ( γεγονός που έχουμε ήδη  καταγγείλει με προγενέστερη Ερώτησή μας 16/11/13  για την χαώδη κατάσταση του ΚΕΠΑ Αθηνών),  συμπολίτες μας με αναπηρίες  καταγγέλλουν, ότι στους γιατρούς, μέλη των επιτροπών των ΚΕΠΑ, φαίνεται να έχουν δοθεί "προφορικές" οδηγίες, προκειμένου σε πρώτο βαθμό να μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας των αιτούντων, ώστε να πιάσουν τον μνημονιακό στόχο που για τις αναπηρικές συντάξεις είναι στο 10% του συνόλου των συντάξεων. Στο πλαίσιο αυτό οι πρωτοβάθμιες επιτροπές των ΚΕΠΑ δίνουν μειωμένα ποσοστά σε συνταξιούχους με υψηλά ποσοστά αναπηρίας επί χρόνια, αυτοί αναγκάζονται να προσφεύγουν σε δευτεροβάθμιες επιτροπές, όπου μετά από πολύ καιρό και ενώ έχουν πληρώσει και 46,14 ευρώ για να υποβάλουν την ένσταση συνήθως μειώνουν το ποσοστό ακόμα περισσότερο π.χ από 67% σε διαγνωσμένες νόσους το φτάνουν σε 50% και μετά την ένσταση  ίσως  και 40% αναπηρίας.



Πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι  άτομο  στο οποίο είχε αναγνωριστεί ποσοστό αναπηρίας 80% από το ΙΚΑ μετά από δύο μεταμοσχεύσεις μυελού, πέρασε αρχικά επιτροπή από την Πρόνοια που  όρισε το ποσοστό αυτό στο 67%, μέχρι που θεσπίστηκε ο θεσμός του ΚΕΠΑ, του οποίου η επιτροπή, εξέτασε τον ίδιο άνθρωπο μόλις πριν από 20 ημέρες και … μείωσε το ποσοστό του στο 40% ;
Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν να καταργηθεί αυτομάτως το επίδομα που λάμβανε από την Πρόνοια κάθε δύο μήνες, ύψους 600 ευρώ και αποτελούσε το πενιχρό εισόδημά του.
Η άγρια μείωση ποσοστών και μάλιστα για παθήσεις και περιπτώσεις ανθρώπων που αδυνατούν αφενός να εργαστούν και αφετέρου κουβαλάνε για όλα τους τα χρόνια στην μετέπειτα ζωή τους τη σοβαρή πάθηση που τους οδήγησε στην πόρτα της επιτροπής του ΚΕΠΑ προκειμένου να επανεξεταστούν για να διασφαλίσουν το απαραίτητο ποσοστό αναπηρίας ώστε να δικαιούνται των επιδομάτων ΑΜΕΑ  φαίνεται ανεξήγητη, απαράδεκτη και απάνθρωπη. Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες είναι έντονες σε αρκετές περιπτώσεις, και μάλιστα όπως υποστηρίζουν οι θιγόμενοι είναι «εξόφθαλμες» υπό την έννοια ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν παρουσιάσει βελτίωση στην υγεία τους για να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας τους.

Ερωτάστε:

1.Πως κρίνετε το γεγονός ότι υπάρχει διαφορά ποσοστού αναπηρίας ανάμεσα στις επιτροπές που το κρίνουν; Πως το 67% γίνεται 40%; Πιστεύετε ότι μέσα σε μικρό  χρονικό διάστημα έχει αποθεραπευτεί ο ασθενής και είναι, αν όχι απόλυτα υγιής, ικανός για εργασία; (Εκτός αν έχετε αποφασίσει να αφήσετε τους ανθρώπους με αναπηρία να πεθάνουν).

2. Μήπως πρόκειται για ένα εύσχημο τρόπο ώστε να μειώσετε τις συντάξεις ειδικά σε μία περίοδο που αυτή η σύνταξη είναι ό,τι  τους έχει απομείνει, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα σε αυτή την κρίση, με το ποσοστό τους να κατρακυλά στο 40%;

3. Έχετε αποφασίσει  να εξοντώσετε  και να εξαφανίσετε τους ανάπηρους σε περίοδο οικονομικής κρίσης; Πως καταδικάζετε τους ανθρώπους με  σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκινοπαθείς κ.α εγγενείς  νόσους σε μείωση ποσοστών αναπηρίας; Έχετε αναρωτηθεί πως θα ζήσουν από τη στιγμή που δεν θα συνταξιοδοτούνται λόγω του μειωμένου ποσοστού, δεν θα τους παρέχεται υγειονομική ασφάλιση και φυσικά δεν θα είναι ικανοί για εργασία;

4. Μετά  την κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για μελέτες και εφαρμογή της κάρτας λειτουργικότητας ΑμεΑ, ερωτάστε ποιοι είναι οι λόγοι που δεν εφαρμόσθηκε;
 Ποιάς  Ευρωπαϊκής χώρας μοντέλο ακολουθείτε με την θέσπιση των ΚΕΠΑ;
  Αθήνα, 26-11-2013                         
Αρ. πρωτ.4240                                              
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ






    ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου