Τελευταία νέα

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ερώτηση με Θέμα: « Βρώμικο χρήμα από την κακοδιαχείριση συσσωρευτών αυτοκινήτων, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποβλήτων »

ΕΡΩΤΗΣΗ

  Θέμα: « Βρώμικο χρήμα από την κακοδιαχείριση συσσωρευτών αυτοκινήτων, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία  από την ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποβλήτων »

ΠΡΟΣ :  YΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
                ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
                
Κύριοι Υπουργοί,
Η διαχείριση των συσσωρευτών αυτοκινήτων σαν απόβλητα, δημιουργεί έναν τεράστιο αλλά και ενδιαφέροντα-από οικονομική άποψη- κύκλο εργασιών ο οποίος χρειάζεται κανόνες για να λειτουργήσει. Τα τοξικά απόβλητα είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον που σημαίνει ότι οι κανόνες διαχείρισής τους πρέπει να είναι σαφέστατοι. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ένα μικρό ποσοστό του επικίνδυνου απόβλητου συσσωρευτών συλλέγεται νόμιμα (με παραστατικά) γεγονός που η όλη διαδικασία να  εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η διαμάχη μεταξύ του ΣΥΔΕΣΥΣ ( Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών) και  παραγόντων της αγοράς, καθώς και οι αλληλοκαταγγελίες,  δημιουργούν υποψίες για κύκλωμα παράνομο και περιβαντολλογικά επικίνδυνο.
      Eρωτάστε κ. Υπουργοί
1) Έχετε ελέγξει αν οι εταιρείες ανακύκλωσης μπαταριών ρυπαίνουν το περιβάλλον παραβιάζοντας και την κοινοτική νομοθεσία  της Ε.Ε ; Εάν ναι, πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί και ποια πρόστιμα έχουν επιβληθεί ;

2)      Έχει η  Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος πλήρη εικόνα των ποσοτήτων των   συσσωρευτών που διακινούνται με ή χωρίς παραστατικά ;

3) Έχετε εικόνα για το αν πραγματοποιείται παράνομη εξαγωγή χρησιμοποιημένων μπαταριών στα Βαλκάνια και τρίτες χώρες; 

Aθήνα, 30/1/2014
Αρ.Πρωτοκ. 5835                                                                  
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

     ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ 
                  

                  ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου