Τελευταία νέα

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ερώτηση με Θέμα : «Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δημοπρατούν έργα τέχνης για να σώσουν το μουσείο ».

ΕΡΩΤΗΣΗ


                               ΠΡΟΣ :  ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Θέμα : «Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δημοπρατούν έργα τέχνης για να σώσουν το μουσείο  ».

Κύριε Υπουργέ,
όπως μας πληροφορεί σχετικό δημοσίευμα (enet.gr-29/5/2014), η δημοπράτηση έργων είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονη Τέχνης (ΜΜΣΤ) της Θεσσαλονίκης προσπαθεί να ενισχύσει τη λειτουργία του. Πρόκειται για περίπου 10 έργα της συλλογής Βασίλη Κωνσταντίνου, που θα βγουν σε πλειστηριασμό στο ΜΜΣΤ στις 11 Ιουνίου. Πρόκειται για μια συλλογή με 180 έργα σοσιαλιστικού ρεαλισμού από τα μεταπολεμικά Βαλκάνια, που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει τη συνέχεια της Συλλογής Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ). Αλλά το ΚΜΣΤ, στερείται πόρων για να την αγοράσει.
 Η συλλογή -Βασίλη Κωνσταντίνου- έχει συγκροτηθεί μέσα από πολυάριθμα ταξίδια και αναζητήσεις στην περιοχή των Βαλκανίων. Σε λίγες μέρες τελειώνουν τα χρήματα από μία χορηγία που είχε το ΜΜΣΤ από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για εκπαιδευτικά προγράμματα. Πρόκειται για χρήματα που κάλυπταν εν μέρει τη λειτουργία του μουσείου και τις πληρωμές του προσωπικού. Το ΜΜΣΤ έχει καταθέσει προγράμματα προς χρηματοδότηση και σ' άλλα ιδρύματα, αλλά και στο υπουργείο Πολιτισμού, για ένταξη στο ΕΣΠΑ.Η μικρή επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ ελάχιστα έξοδα μπορεί να καλύψει πλέον και συνεχώς αναζητούνται νέοι πόροι και χορηγίες.
Παρ' όλα αυτά, το ΜΜΣΤ παρουσιάζει ταυτόχρονα 6 εκθέσεις. Ένα άλλο θέμα που έχει «κολλήσει» είναι η ενοποίηση ΚΜΣΤ - ΜΜΣΤ. Τα δύο μουσεία την επιθυμούν κι έχουν καταθέσει και τις απαραίτητες μελέτες.
     Ερωτάστε κύριε Υπουργέ :
1) Σχεδιάζει το Υπουργείο σας να ενισχύσει οικονομικά το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης
     Τέχνης, ώστε να μην αναγκάζεται η διοίκησή του να καταφεύγει σε δημοπρασίες για την
     στοιχειώδη λειτουργία κι επιβίωσή του;
2)  Ποια είναι τελικά η απόφασή σας σχετικά με το αίτημα της ενοποίησης των δύο μουσείων
     (ΚΜΣΤ-ΜΜΣΤ) ;
Αθήνα  30/5/2014
Αρ. Πρωτοκ.                                                                          ΟΙ  ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
      ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ


                ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου