Τελευταία νέα

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

« Εκτός πίνακα των ΚΕΠΑ και των «επ’ αόριστον» αναπηριών, βαρύτατες παθήσεις μη αναστρέψιμες ».

ΕΡΩΤΗΣΗ


                 ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

 Θέμα : «  Εκτός πίνακα των ΚΕΠΑ και των «επ’ αόριστον» αναπηριών, βαρύτατες παθήσεις
                  μη αναστρέψιμες ».


Κύριε Υπουργέ,
ο πίνακας με τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2013 (ΦΕΚ 2906/Β/18-11-2013) και αφορά 43 παθήσεις.Για τις παθήσεις που εντάχθηκαν στον πίνακα «επ’ αόριστον», ελήφθη υπόψη ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, που ισχύει από τον Μάιο του 2012 (ΦΕΚ 1506/Β/4-5-2012). Οι Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ με βάση τον «Ενιαίο Πίνακα» κρίνουν τη βαρύτητα της νόσου και καθορίζουν το ποσοστό αναπηρίας ανάλογα, σε 50%, 67%, 80% και άνω.
Οι στρεβλώσεις του «Πίνακα επ’ αόριστον» εντοπίζονται κυρίως στη μη αντιστοίχιση των προϋποθέσεων βαρύτητας για διάφορες παθήσεις με αυτές που αναγράφονται στον «Ενιαίο Πίνακα».
Σε πολλές παθήσεις -και σε πλήρη αντίθεση με όσα αναγράφονται στον «Ενιαίο Πίνακα», καταχωρήθηκαν περιπτώσεις ενός τύπου ασθένειας και έμειναν απέξω άλλοι τύποι της ίδιας ασθένειας! Ταυτόχρονα, καθορίστηκαν επίπεδα βαρύτητας που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα επίπεδα βαρύτητας που καθορίζονται στον «Ενιαίο Πίνακα», που είναι και ο «οδηγός» με βάση τον οποίο κρίνουν οι Υγειονομικές Επιτροπές και βεβαιώνουν το ποσοστό αναπηρίας.
Πολλές παθήσεις που είναι μη αναστρέψιμες, δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα «επ’ αόριστον», όπως  ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι, η αιμορροφιλία, ο ιός ΗIV, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
(υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση), οι βαριές ψυχικές ασθένειες καθώς και η σκλήρυνση κατά πλάκας, που είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Ερωτάστε :
Υπάρχει σχέδιο να επανεξεταστεί ο πίνακας των «επ’ αόριστον» αναπηριών από επιστημονική επιτροπή που να συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες της υγείας και όχι η υπό την σημερινή μορφή λειτουργούσα επιτροπή η οποία καταγγέλλεται από τις οργανώσεις των ΑμεΑ ως μη σύννομη, αφού στη σύνθεσή της συμμετέχουν και πολιτικά πρόσωπα;                                            
Αθήνα  23/7/2014                                                                   ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Αρ.Πρωτοκ. 1371                                                                         ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ
                   

                    ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου