Τελευταία νέα

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Θέμα : Oι ελληνικοί S300 «θύματα» των κυρώσεων της Ε.Ε κατά της Ρωσίας ;

ΕΡΩΤΗΣΗ

                                         ΠΡΟΣ :  ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

             Θέμα : Oι  ελληνικοί S300 «θύματα» των κυρώσεων της Ε.Ε κατά της Ρωσίας ;

Κύριε Υπουργέ,
σύμφωνα με άρθρο της  ρώσικης εφημερίδας Gazeta.ru και αναπαράχθηκε και στο διαδίκτυο,
(Onalert.gr), η σύγκρουση Δύσης Ρωσίας δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για την Ελλάδα
Αυτό υποστηρίζει το ρωσικό δημοσίευμα που μεταφέρει την «απειλή», ότι η Ελλάδα θα μείνει χωρίς συντήρηση και ανταλλακτικά για τους ρωσικούς S 300 και είναι πολύ πιθανό να μείνει χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα ανταλλακτικά για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτει.
Οι κυρώσεις που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της κοινοπραξίας, Almaz-Antey, της στερεί τη δυνατότητα να διαθέσει τα οπλικά συστήματά της στις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, με συστήματα που παράγει η κοινοπραξία, είναι εξοπλισμένα δύο κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα (και μέλος του ΝΑΤΟ) και η Κύπρος.
 Πέρυσι , η χώρα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που διαθέτει αυτά τα οπλικά συστήματα, για πρώτη φορά πραγματοποίησε δοκιμές, οι οποίες ήταν πετυχημένες. Εκτός των S300, η Ελλάδα διαθέτει πάνω από τριάντα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1, και αυτά παραγωγής της Almaz-Antey. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν επίσης 21 συστήματα OSA-AKM, τα οποία  αντιαεροπορικά - σοβιετικής προέλευσης -ανήκαν στο στρατό της Ανατολικής Γερμανίας και, όταν διαλύθηκε η χώρα, παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Τον εκσυγχρονισμό των OSA είχαν αναλάβει οι ειδικοί της Almaz-Antey. Όπλα που έχει αναπτύξει η ρωσική εταιρία είναι ενταγμένα και στο οπλοστάσιο της Κύπρου, χώρας-μέλους της ΕΕ. Εκεί βρίσκονται εγκατεστημένα αντιαεροπορικά συστήματα τα οποία παραχώρησε η Ελλάδα.
Ως γνωστόν η στρατιωτικοτεχνική συνεργασία Ρωσίας-Ελλάδας ξεκίνησε το 1993 και στα χρόνια που ακολούθησαν, οι εξαγωγές ρωσικών οπλικών συστημάτων προς τη χώρα ξεπέρασαν τα 5 δις. δολάρια. Ανάμεσα στα άλλα οπλικά συστήματα που βρίσκονται στο οπλοστάσιο των Ελλήνων, είναι και τα αερόστρωμνα αποβατικά σκάφη, Zubr. Ήταν η πρώτη πώληση τέτοιων σκαφών αμφίβιων επιχειρήσεων σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.
Ερωτάστε :
Τι απαντά το ΥΠ.ΕΘ.Α στα γραφόμενα από τον ρωσικό τύπο; Κινδυνεύει η στρατιωτικοτεχνική συνεργασία Ρωσίας-Ελλάδας ξεκίνησε το 1993 και ενδυναμώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με την συνυπογραφή  νέας συμφωνίας για την προμήθεια αμυντικού υλικού  με τον υπουργό  Άμυνας της Ρωσίας κ. Σεργκέι Σοϊγκού ;

Αθήνα 4/8/2014                                                              ΟΙ  ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ   ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Αρ. Πρωτοκ.                                                                          ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

                                                                                               ΓΑΒΡΙΗΛ  ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου