Τελευταία νέα

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

« Κίνδυνος για την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά από τους φανατικούς ισλαμιστές της Αιγύπτου. Εγείρεται σοβαρό θέμα διεθνών διαστάσεων »

                                 ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
                                              ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
                                              ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

                                                                             ΕΡΩΤΗΣΗ

       Θέμα : « Κίνδυνος για την Ιερά Μονή  της Αγίας Αικατερίνης του Σινά από τους φανατικούς ισλαμιστές  της Αιγύπτου. Εγείρεται σοβαρό θέμα διεθνών διαστάσεων »

Κύριοι   Υπουργοί ,
μεγάλος κίνδυνος ελλοχεύει  για ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά  μνημεία του Χριστιανισμού, αλλά και του παγκόσμιου Πολιτισμού, τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης  του Σινά, η οποία έχει  στοχοποιηθεί από αιγύπτιους εθνικιστές και φανατικούς ισλαμιστές που δρουν  στην Χερσόνησο του Σινά. Πρόσφατα δε, σύμφωνα  με  δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου, σε μεγάλη επιχείρηση του αιγυπτιακού Στρατού εξαρθρώθηκε ισλαμική ένοπλη ομάδα μουζαχεντίν  στο Βόρειο Σινά, η οποία προετοίμαζε επιθέσεις  εναντίον χριστιανικών στόχων και της ίδιας της Μονής. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι ένοπλοι ανήκαν σε τρομοκρατική ισλαμική οργάνωση  και διέθεταν βαρύ οπλισμό και σχεδίαζαν επιθέσεις και με ρουκέτες εναντίον και αυτού ακόμη του ιστορικού ναού της Μονής, ενώ στο κρησφύγετο τους βρεθήκαν αναλυτικοί χάρτες όλων των χριστιανικών μνημείων της περιοχής αλλά και οι κατάλογοι των χριστιανών ορθοδόξων και κοπτών, σε μονές του Σινά.
Στη Μονή, που είναι το «αρχαιότερο» με αδιάκοπη λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι με ιστορία 17 αιώνων που είναι υπό  την επίβλεψη της Αιγύπτου και της ΟΥΝΕΣΚΟ, οι μοναχοί δεν έχουν δικαίωμα ακόμη και να βάψουν έναν τοίχο χωρίς την άδεια των αρμόδιων αιγυπτιακών αρχών .
Λόγω της κατάστασης στην Αίγυπτο  και εδικά στην Χερσόνησο του Σινά, οι μοναδικοί προστάτες αυτή την στιγμή της Ιεράς Μονής είναι η φυλή των Βεδουίνων Jebeliya, που έχει αναλάβει αυτή την αποστολή εδώ και 1400 χρόνια. Ο αρχηγός της φυλής, δήλωσε ότι η φυλή του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να βλάψει την Μονή, καθώς η ειρηνική συμβίωση  των μοναχών με τους Βεδουίνους στην διάρκεια των αιώνων είναι  το σημαντικότερο έμβλημα της ειρήνης.
Η υπόθεση έχει πάρει ιδιαίτερη δημοσιότητα στην Αίγυπτο και οι Κόπτες της Αιγύπτου έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους  στην Ιερά Μονή και στους έλληνες μοναχούς.
Ερωτάστε  κύριοι Υπουργοί  :

1.  Συμφωνείτε ότι τόσο η Ελληνική Πολιτεία όσο και η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να απευθυνθούν σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι θα αναλάβουν την προστασία της Μονής και παράλληλα την επικοινωνιακή διεθνοποίηση του προβλήματος, τη στιγμή κατά την οποία  πρόκειται για ένα εθνικό χρέος απέναντι στους λιγοστούς μοναχούς που συντηρούν την πίστη και τις αξίες του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού στο Σινά; 


2.  Με ποιους τρόπους προτίθεσθε να προστατεύσετε υπό την παρούσα δυσμενή συγκυρία την Μονή της Αγίας Αικατερίνης, προκειμένου να προστατευθεί η μοναστική κοινότητα του Σινά αλλά και να εξασφαλιστεί η ιστορική συνέχεια και η πολιτιστική κληρονομιά του μοναστηριού;

Αθήνα 21 /10/ 2014                                   
 Αρ.Πρωτοκ.                                                     ΟΙ  ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

                                                                                      ΓΙΑΝΝΗΣ  ΔΗΜΑΡΑΣ

                                                                                     ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου